Aukció terminológiák

Az aukciók során gyakran használandó terminológiák magyarázata:
 

Csendes aukció : (Silent Auction)

  • Ez gyakran az angol aukció egy változata, ahol a versenyzők ajánlatokat írnak egy papírlapra, és az árverés tervezett végén, a legmagasabb ajánlatot tevő nyeri a licitre bocsájtott árút. Legmagasabb ajánlatot tevő fizeti ki a tétel árát. Ez az aukció változatot gyakran használják jótékonysági rendezvényeken, és sok tétel árverésére egyidőben.

Hangos Aukció : (Open outcry auction)

  • Ezt az aukciót legtöbbször egy az aukciót lebonyolító személy saját hangjának használatával bonyolítja le. A licitálók szóban teszik meg ajánlatukat. Egyszerre több tömörülést is létrejöhet, leginkább tőzsdéken láthatunk ilyet. Ez a típusú aukciót egyre inkább felváltja az elektronikus kereskedési platformok.

Egyedi ajánlat aukció: (Unique bid auction)

  • Az ilyen típusú aukcióknál a versenyzők vak liciteket tesznek egymás után. A licitálás gyakran a határértéket meghaladó értéket is elérheti. A legmagasabb, illetve legalacsonyabb egyedülálló ajánlat nyer. Pl. Egy árverésen  összesen születik 10 darab ajánlat. Ha az öt legjobb ajánlat 10, 10, 9, 8, 8, majd 9 lesz a győztes mert a sorozatban a legmagasabb egyedi ajánlatot tette. Ez egy igen népszerű online aukció típus.

Villámáras aukció : (Buy-out auction)

  • Ez az aukció egy előre meghatározott kivásárlási árat tartalmaz, amelyben a pályázó az aukcióra bocsátott tételt az aukciós folyamat vége előtt  kivásárolhatja az előre megadott - (aukciószervező által meghatározott áron) a tételt.

Kombinatorikus aukció : (Combinatorical auction)

  • A kombinatorikus aukció az az aukció fajta, ahol az ajánlattevő az ajánlatait elhelyezheti tárgyak összevonásával, vagy egy  "csomag" kivásárlásával, nem csupán az egyes meghirdetett elemekre tud tétet tenni.

Privát aukció : ( Private Auction)

  • A privát aukción a pályázók rejtve maradnak, így bárki nyeri meg az aukciót kiléte titokban marad. Ezt legtöbbször biztonsági okok miatt alakítják így,  a ritka drágakövek vagy művészeti tárgyek licitálásakor, a lehetséges zavar faktorok elkerülése érdekében. Ezen aukciók során komoly biztonsági előrások betartásával, és erős jogvédelmi előírásoknak megfelelően járnak el.

Publikus Aukciók : (Public auction)

  • A nyilvános árverésen, a pályázók kiléte nem titok, nem rejtett, és bárki aki szívesen részt kíván venni az árverésen megteheti.

Átváltási aukciók : (Exchange auctions)

  • Az átváltási aukció - néven is ismert árucikk aukció vagy csere áru-árverés -  leginkább zárt az új résztvevők számára. A résztvevők között számos alapvető szakmai résztvevő van, aki figyelemmel kísérik egymást annak biztosítására, hogy senki nem "csal" a közösségben.

Fordított aukciók : (Reverse Auctions)

  • A fordított aukció: típusú aukció, amely során a vevő és az eladó a kikiáltott árat lefele göngyölítik. Itt szolgáltatások árának csökkenése mozgatja az aukció létrehozóját. ( Pl: Ki végzi el olcsóbban, vagy szállítja el olcsóbban A pontból a B pontba az árut). Az olcsóbbik ajánlat nyer. Ez egy egyszerű aukció (vagy más néven fordított aukció),amely során a felvásárlók versenyeznek azért, hogy egy árut vagy szolgáltatást esetlegesen kivitelezést megszerezzenek. Ez a szegények de becsületesek aukciója - Path Matthew amerikai Ingatlanmágnás szerint.

 

 

 


Termék kategóriák